Har du funderat på att installera en laddbox? Här förklarar vi hur det går till att få en laddbox installerad i ditt hem och vad som är bra att tänka på inför din beställning.
Att tänka på inför beställning och installation
När du vill beställa en laddbox är det bra att tänka på några saker i förväg.
- Hur snabbt vill du kunna ladda din bil? Du kan behöva uppgradera din huvudsäkring om du vill kunna ladda på de högsta effekterna.
- Vill du kunna ladda mer än en elbil samtidigt? Detta påverkar vilken laddbox du borde välja, till exempel kanske du vill ha en laddbox med dubbla uttag.
- Var någonstans skulle du vilja ha laddboxen installerad? Du kanske inte vill ha laddboxen på en vägg utan istället önskar en laddstolpe. Då kanske du behöver göra mer markarbete innan den kan installeras.
- Vilka andra funktioner vill du ha till din laddbox? Ska den ha lastbalansering? Vill du kunna styra laddningen med hjälp av en app?
Läs även: Vilka laddboxar är bäst i test?
Installerat och klart – beställa laddbox
Många företag erbjuder idag en “installerat och klart” när det kommer till laddboxar. Det innebär att du får ett paketpris på både själva laddboxen och installationen av den. Notera att installationen i regel är en “standardinstallation”, vilket innefattar installation för det genomsnittliga hushållet. För ev. extraarbete så brukar det finnas en fast prislista. Vid beställning skickas laddboxen direkt hem till dig, eller så får installatören den och kommer sedan och installerar den hos dig. När du beställer ett “installerat och klart”-paket får du dessutom en rabatt på upp till 50 % tack vare det gröna avdraget.
Hur går installationen av en laddbox till?
I det stora hela går installationsprocessen av en laddbox till på följande sätt:
- Beställning och kontroll av förutsättningar
I samband med beställningen av laddbox och installation kommer du att få berätta vilka förutsättningar du har. Detta involverar ofta att du får skicka in bilder på din elmätare, var laddboxen ska sitta och vägen där en kabel behöver dras. Väldigt sällan bokar installatören in ett hembesök för att titta på förutsättningarna i förväg.
- Tid för installation bokas
Installatören hör av sig till dig för att boka en tid och reda ut eventuella frågetecken. Beroende på hur schemat ser ut för installatören och hur snabbt de får hem din laddbox kan det ta mellan 3-5 veckor.
- Eventuellt markarbete görs
Om du vill installera en laddstolpe eller om laddboxen ska installeras långt ifrån elmätaren kan det behövas göras markarbete innan laddboxinstallatören kommer. Du behöver oftast ordna med grävning och kabelrör själv, men en duktig operatör kan tipsa om bra partners.
- Laddboxen installeras
Installatören dubbelkollar alla förutsättningar. Kabel dras från elcentralen till laddboxens tänkta installationsplats. Installatören monterar upp din laddbox på väggen eller installerar laddstolpen i förberett fundament. Allting kontrolleras så att det fungerar som det ska. Färdigt! Installationen görs vanligen på några timmar.
Vad kostar det att installera laddbox?
Du kan räkna med en installationskostnad på cirka 5000-7000 kr. Sedan tillkommer själva priset för laddboxen också. Ett “installerat och klart”-paket brukar landa på en summa mellan 12 000 – 22 000 kr. Men om du använder bidraget för laddboxar (“Grön Teknik”)kan du alltså halvera detta.
I en installation ingår oftast:
- montering och uppsättning av laddboxen
- håltagning i vägg
- kabel som dras mellan elcentral och laddboxen (10m är standard)
- driftsättning av laddboxen.
Tänk på att potentiellt markarbete inte ingår. Likaså kan det tillkomma extra kostnader om installatören måste borra genom hårda material, och ifall håltagning krävs på mer än ett ställe.
Det ingår vanligtvis inte platsbesök av installatören inför installation. Det är helt enkelt för dyrt att erbjuda detta. Men de flesta aktörer erbjuder möjligheten att på ett enkelt sätt att skicka in bilder och beskrivning på förutsättningarna så resultat brukar bli lika bra ändå. För installation för bostadsföreningar och allmänna parkeringar så är däremot platsbesök inför installation mycket vanligt.
Markarbete ingår inte i standardinstallation, utan det är något du måste arrangera själv innan installation. Alternativt att leverantören av laddboxen erbjuder den tjänsten via en samarbetspartner.
Det är minst en håltagning som ingår i standardinstallationen. Var uppmärksam vilken typ av vägg det är som den gäller för, det är stor skillnad på trä och tjock betong.
Olika återförsäljare anammar olika tillvägagångssätt om du får laddboxen hemskickad till dig inför installation, eller om installatör tar med sig laddboxen på installationsdagen.
För att få rätt till det 50%-iga Grön Teknik bidraget så måste du köpa båda laddbox och installation. Det går inte att köpa antingen eller.